петък, 1 януари 2010 г.

Хотел от лед


Юкасярви, Швеция
Тази трудно произносима за нас дума е името на мястото зад полярния кръг, където всяка година провеждат срещите си малко известните и малобройни автохонни северни народи.

От двайсетина години насам това място доби и нова слава -стана център за срещи на скултурите - ваятели на произведения от...лед. Ежегодно на участниците в това ледено ваяне се възлага ледената декорация на хотела изграден от снежни стени и мебелировка от лед. Строежът на това ледено чудо -всъщност започва в началото на ноември, когато все още няма достатъчно сняг за „строеж".

Затова с пълна сила за производството на „строителния материал" се използват познатите ни снежни оръдия от скиорските писти - те работят денонощно при температури, които варират от минус пет до минус трийсет градуса.

Именно от така произведения изкуствен сняг се изгражда корпусът на бъдещия леден хотел.

Стаите са еднакви по форма и големина - четвъртити и сводести. И във всяка от тях са доставени огромните ледени блокове, от които скулпторите, поединично или в екип ще ваят декорацията за стаята. Тук думата „доставени" може да подведе читателя, затова ще добавим, че поради големината на вратите, през които не биха могли да минат ледените блокове, те, предварително изрязани от замръзналата близка река и пренесени с тежки машини, се поставят на мястото, където ще бъде бъдещата стая, а след това около тях се строят стените на сградата.

Сега започва работата на скулпторите. Предизвикателството е голямо. Защото се работи с материал нехарактерен за нито един от участниците - сняг и лед. Сред ледено пространство с необичайни светлини и отблясъци. Сред неуютните ледени температури на Севера.

Често пъти крайният резултат не отговаря на първоначалния замисъл. Но от това тук не са прави трагедия - не се отчита като творчески неуспех. Напротив, всеки е доволен от преодолените екстремни условия на работа, а това го кара да се чувства и доволен от себе си. Когато леденият луксозен палат е завършен, той има осемдесет ледени стаи, един айс-бар и една църква. Липсата на прозорци е компенсирана със светлина, доставена от километри кабели, умело прикрити в снега и леда.

Леглата от лед са застлани с дебели еленови кожи. На пода - килим от...сняг. Стените излъчват тюркоазени отблясъци. А тишината те кара да се чувстваш като в храм. В тази ледена атмосфера температурата е от минус пет до минус осем градуса. Или както се шегуват тук: "Може да не е съвсем топло, но затова пък не е никак студено".

После идва пролетта...
С първите слънчеви лъчи леденият хотел започва да се топи. Докато един ден се сгромоляса и стопилият се сняг и лед се връщаш в реката. А с тях в Балтийско море изтича и толкова много творческа човешка енергия. Но никой от участвалите в това предизвикателство не съжалява за нея. Защото в това сгромолясване е видял неизбезността на цикъла в природата - просто нещо си отива, за да даде време и място на нещо ново...

Няма коментари:

Публикуване на коментар