петък, 1 януари 2010 г.

Дъвката



Дъвката се е превърнала в неизменима част от нашето ежедневие. Поставяме я в устата за хубав дъх и здрави зъби, както ни убеждават в рекламите. Едва ли някой се е замислял за произхода на дъвката. А тя се използва още от древността, като, разбира се, тогава била доста по-различна от дъвката, която днес използваме.
Древните гърци вероятно са първите, които поставят в устата си дъвка. Тогава тя е сладкоуханната дъвчаща смола от мастиково (сакъзово) дърво, много приятна на вкус. По-късно елините превръщат материала в ценна стока за размяна и така благоуханната мастикова смола се разпространява и в останалия свят.
Маите също дъвчели смола, но не от мастиково, а от сакъзово дърво, което било разпространено по тяхната географска ширина. Смолата от вечно зеленото тропическо дърво и до днес остава една от основните съставки в производството на дъвките. Индианците пък започват да дъвчат и части от кората на смърча, преди да разберат предимствата на смолата на сакъзовото дърво. Англичаните първи започват да търгуват с тогавашната дъвка - парчета от кората на смърча. Този вид дъвка продължава до XIX век, когато през 1850 г. восъкът, получен от парафин, се превръща в основа за производството на гумата за дъвкане.
Дъвките, от които обаче можело да се правят балончета, се появяват за първи път през 1869 г. Тогава мексиканският генерал Антонио Лопес де Санта Ана наема американския откривател Томас Адамс, за да направи нов вид гума на базата на смолата от сакъзово дърво, която мексиканците обичали да дъвчат в продължение на векове. Адамс не успява да открие гума, но пък създава предшественика на съвременната дъвка, която нарекъл "Адамс Ню Йорк №1". Тогава дъвката, направена от сакъзовата смола в комбинация с други вещества, става много по-популярна и използвана, отколкото кората от смърч и парафиновият восък. Новата дъвка на Адамс била по-мека, гладка, вкусът й бил по-хубав и можела да се използва по-дълго време. В началото на ХХ век започва производството на откритието на Томас Адамс вече в доста различни форми - кръгли, продълговати, квадратни и многобройни вкусове - плодови, лютиви и ментови.
Революционно откритие през 1928 г. прави 23-годишният Уолтър Димър от американската компания "Флиър Гъм Къмпани". Той създава дъвката, с която могат да се правят балончета. Доста години специалисти се опитвали да създадат нова дъвка, различна от тази на Адамс, но не постигат успех. Тогава на хоризонта се появява младия Димър, който няма никакви познания по химия, но успешно прави комбинация на различни съставки и получава по-еластична дъвка. Благодарение на формулата, която той съставя, дъвката добива познатата ни днес лепливост и твърдост. От онзи ден нататък популярността й постоянно расте по целия свят.
В Америка днес се произвеждат повече от 1 000 различни видове дъвки.
През 2004 г. дъвката за балончета на Уолтър Димър празнува 75-годишния си юбилей. В САЩ големи тържества ознаменуваха събитието. В супермаркетите Wal-Mart, най-голямата верига търговски магазини в света, отбелязаха рожденния ден на дъвката с първенство по надуване на балони. За празника на дъвката кината в САЩ прожектираха филмите с най-сполучливите сцени с дъвки. Атракция за туристите беше разходката по Алеята на дъвките в Сан Луи Обиспо, Калифорния. Там от 60-те години съществува стена, на която поколения посетители залепват дъвки.

Американците харчат по $2 млрд. годишно за дъвки

Американците всяка година купуват дъвки, чиято стойност възлиза на около 2 милиарда долара, показват проучвания на местни производители. Средно годишно на всеки в САЩ се пада да сдъвка по около 300 парченца. Най-много дъвчащи продукти се купуват в периода между Вси светии и Коледа.
Децата в Северна Америка харчат по 500 млн. долара за дъвки. Дневно там се издъвкват по около 400 млн. парчета.
100 000 тона дъвки се потребяват всяка година в целия свят. Най-големият производител е Турция, където има 60 предприятия за дъвки. На второ място веднага се нареждат САЩ, като "Ригли" е най-голямата компания там.

Помага за сваляне на килограми

Освен забавление дъвката се оказва и много полезна. Дъвченето на дъвка води до свалянето на килограми, показват изследвания на американски учени. Според тях джвакането за 1 час изгаря 11 калории. Активното дъвчене на дъвка по 1 час на ден гарантира отслабване с 5 кг за 1 година. Масово в момента в Америка се продават опаковки дъвки, които съдържат общо 20 калории или 10 калории, ако са без захар.
Американските войници също са големи фенове на дъвките. Популярността на дъвките в US армията също нараства по време на Втората световна война. Бойците разнообразявали ежедневието си, правейки балончета. Съвременните изследвания показват, че дъвчейки дъвка войниците много по-добре се концентрират върху задълженията си. Продуктът подвига бойния дух на воините. Дъвкането на дъвка помага за отпускането на мускулите, отърсването от стреса и напрежението. Точно поради тази причина известните спортисти лапват по една опаковка преди всеки старт.
Детективи навремето също използват дъвки за разкриването на престъпници. По зъбните отпечатъци върху гумата могат да бъдат разкрити доста заплетени случаи.

От джвакане се поумнява

Дъвченето на дъвка води до поумняване, сензационно съобщиха учени от британския университет Нортъмбрия в Нюкасъл. Дъвката оказва положително въздействие върху някои познавателни способности на хората като мисленето и запаметяването, е заключението на експертите. Сладкото гумено парченце подобрява дъготрайната и работната памет, смята Андрю Скули от университета на Нортъмбрия. Направените проучвания показват, че 35% от участниците в експеримента способността за запомняне се е подобрила значително. Обясненията на експертите се основават на две теории. Според едната дъвченето ускорява пулса и сърдечната дейност на човек и така до мозъка стигат повече кислород и хранителни вещества. Втората теория твърди, че когато човек дъвче, тялото отделя повече инсулин, което вероятно е свързано с очакването на храна. Известно е, че мозъкът съдържа рецептори за инсулин в зоната на хипокампа, която е важна за паметта. Заключенията на британските учени са били представени на конференция на Британското дружество на психолозите.

С лед се отстранява лесно, ако залепне върху килима

-Всеки обича да дъвче дъвка. Проблем се появява, когато я изплюем някъде, а след това забравим къде е и тя се залепи за килима или върху дрехите ни. Премахването на малкото парченце понякога се оказва доста трудно. Ето няколко трика, с които ще почистите залепналата дъвка по-лесно: Как да я премахнем от косата? Най-лесният начин е просто да отрежем кичура, върху който се е залепила. Можете да намажете мястото с масло или фъстъчено олио. Оставете няколко минути да подейства, след което дъвката ще се отстрани много лесно.
-Как да я почистим от дрехите? Първото, за което всеки се сеща, е да вземе острия нож и да остърже дъвката. Понякога обаче гумата се оказва много упорита. В такъв случай пъхнете сухата дреха в найлонов плик, поставете я в хладилната камера и извадете след 2-3 часа. Тогава дъвката ще излезе много бързо и лесно.
-Как да я почистим от килима? Може да използвате остър нож, за да отлепите дъвката. Ако останат малки парченца, то с парче лед търкайте повърхността, докато почистите гумените остатъци. Този метод успешно може да се използва и при отстраняването на дъвки от дрехите.

Рекорди

- Най-големият балон, направен от дъвка, е с диаметър 58.4 сантиметра според Книгата на рекордите на Гинес. Гигантският балон е направен от Сюзън Монтгомъри Уилямс от Фресно, щата Калифорния. Рекордът е поставен на 19 юли 1994 г. в едно от студиата на американската телевизия Ей Би Си. Сюзан днес е един от най-големите специалисти по правенето на балони. Тя винаги участва в състезания по правене на балони с дъвка, които са много популярни в Америка.
- Американецът Ричард Уокър поставя рекорд за най-много сдъвкани дъвки. Той налапал цели 135 парчета и ги дъвкал в продължение на цели осем часа.
-Най-дългото въже, направено от опаковки на дъвки, фигуриращо в Книгата на рекордите на Гинес, е дело на канадеца Гари Дашъл от Онтарио. Дължината на въжето е 10 387 метра, направено е от 792 691 обвивки и тежи около 211 кг. Рекордът е поставен през 1965 г. и до днес не е подобряван.
- Най-голямата колекция от опаковки от дъвки е собственост на англичанина Стив Флетчър. Той притежава над 5 300 опаковки, събирани от целия свят. Флетчър е събрал различни опаковки на любимата си дъвка на компанията "Ригли" Spearmint от 25 държави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар