понеделник, 4 януари 2010 г.

Днес откриват най-високата сграда в света



Днес в Дубай се открива официално най-високата сграда в света - кулата Бурж Дубай. С това тайванският небостъргач "Тайпе 101" ще остане втори в класацията за най-висока сграда.

Точната височина на гигантската сграда, чието строителство започна преди повече от пет години, ще бъде обявена на специална церемония по откриването й. Засега е известно, че тя ще е над 800 м. Бурж Дубай ще разполага с 56 асансьора, луксозни апартаменти, бутици, плувни басейни, СПА центрове, хотел и платформа за наблюдение.

Строителството му, което струва над 1 млрд. долара, е част от по-мащабен проект за обновяването на центъра на града на стойност 20 млрд. долара. Около 14 хил. работници все още извършват довършителни дейности по супер-небостъргача. Вицепрезидентът и премиер на Дубай шейх Мохамад бен Рашид ал Мактум по план ще открие сградата днес.

Собствениците на "Тайпе 101" информираха преди седмица, че все още предвиждат светло бъдеще за тайванската забележителност, предаде ДПА. Ние гледаме на това спокойно, тъй като е естествено да има по-високи сгради, посочи говорителят Майкъл Лю.

"Тайпе 101 е забележителност на Тайван и все още е известна в Азия, затова ще продължаваме да подобряваме операциите си и ще се опитаме да счупим други рекорди", отбеляза Лю в телефонен разговор.

Целите ни за 2010 г. включват превръщането на Тайпе 101 в най-високата "зелена" сграда в света, която ще отговоря на всички изисквания за енергийна ефективност, ще отича печалби и ще привлича повече туристи, допълни той. През 2009 г. 80% от офис пространството в сградата било дадено под наем, а 1,2 млн. туристи са я посетили. През 2010 г. очакваме да дадем под наем 100% от офис пространството, както и постепенен растеж на посетителите, тъй като през следващата година по-голям брой китайски туристи ще посетят Тайван, изтъкна Лю.

Открита през 2004 г., "Тайпе 101" е висока 508 м и има 101 етажа над земята и пет под земята. "Тайпе 101" държи три световни рекорда, присъдени от Съвета за високите сгради: най-висока до върха на структурата, най-висока до покрива и най-висока до последния обитаем етаж.

Няма коментари:

Публикуване на коментар