петък, 1 януари 2010 г.

Коя е единствената страна в света без монети за валута?



Лаос е нация без излаз към море в Югоизточна Азия.

Тя е около два пъти повече от размера на Пенсилвания. Страната е в голяма степен, обхваната от планини и джунгли, и по-голямата част от хората живеят в западната част на Лаос, близо до река Меконг.

Макар и различни племена да живеят в планините на Лаос, повече от половината 3,5 милиона души са Лао, свързани с хората от съседните Тайланд. Лаоската въвели този регион от Китай в тринадесети век.

Няколко века по-късно, редица Лао-членки са били обединени в едно царство, наречено Lan Xang, Кралство на милиони слонове! Голяма част от това царство е завладяна от чужди народи, особено в Тайланд, преди Лаос да попадне под френски контрол в деветнадесети век.

Лаос станала независима през 1954 г., но гражданска война бушувала през по-голямата част от кратката история на този народ. През 1960 и 1970 г., войските от Южен Виетнам и Северен Виетнам завладяват Лаос. Повече от 250000 Лаотяни са напуснали страната си да потърсят мир в съседните земи.

До голяма степен заради земеделския поминък, Лаос, е една от най-бедните страни в света. Средният човек в Лаос печели по-малко от 90 щатски долара годишно, по-малко от хората от всеки друг народ, освен малък Бутан.

Лаос също има по-малко пари в обращение, отколкото всяка друга страна, само по 1 щатски долар на човек. И Лаос е единствената нация на земята, без монети, те използват само книжни пари!

Няма коментари:

Публикуване на коментар