вторник, 29 декември 2009 г.

Защо котката ви хапе и драска?








Котка, която непрекъснато хапе и драска, не е точно домашния любимец, с който бихте искали да живеете. Оказва се дори опасен за домакинство, в което има и малки деца.
Защо котката ви върши тези неща? Защото не е научена на друго. Или не е научена, че да хапе и да драска хората е неприемливо държание, или е била малтретирана и това е единствения начин, който знае, за да се предпази. Ако е било само едно коте и не е имало братчета и сестрички, с които да си играе, то тогава по-вероятно няма да намира разлика между игриво сборичкване и истинска борба. Когато котетата си играят, бързо се научават, че хапането и драскането на тяхно братче или сестриче ще доведе до това, че то бързо да бъде сграбчено и бито като резултат от неговото закачане. Пораствайки и ставайки по-груби в игрите си, котенцата се научават, че лекото ухапване и лекото одраскване няма да провокира братята или сестрите му да се отбраняват като че ли е истинска болезнена борба.

Майката котка, също спомага за това, когато котенцата драскат и хапят много силно да ги отучва от този техен лош навик. Ако обаче котето е взето от улицата, ще е почти невъзможно да се превъзпита. В този момент може да ви се струва много сладко и миловидно, но със сигурност няма да е така, когато то порасне и забие острите си и здрави нокти в месото ви. Ако много малко котенце тръгне да си играе с пръстите ви, вземете бързо нещо, което се намира близо до вас - молив, конец или каквот и друго да било и оставете котето да си играе с него, докато се измори. След това, ако все още се запътва към пръстите ви, направете друго, така че да го отучите. За да предотвратите ухапванията, никога не позволявайте котето ви да ви хапе пръстите, дори когато си играете с него. Ето и няколко от моите методи: Казвам - "НЕ!" и духвам силно в лицето му, повтаряйки го, докато пусне. Ако обаче ухапването е леко и игриво, просто го тупнете с един пръст по главичката, докато изричате думите: "Не хапи!" Бъдете настойчиви и правете това всеки път, когато котето ви хапе пръстите. Научете всеки от къщата какво да прави при такива ситуации. Драскането може да стане и случайно. Ако, когато се опитвате да хванете котето, то ви одраска, значи е изплашено по някаква причина и се отбранява по този начин. Може да е било измъчвано. Ще е много трудно да превъзпитате котето, ако се окаже, че е било малтретирано, но ако се опитате в никакъв случай, каквото и да правите не го удряйте.

Когато котенцата са малки, те използват ноктите си, за да се катерят. Не им позволявайте да свикнат да се катерят по краката ви, когато носите дънки, защото ще свикнат и ще продължат да го правят дори на гол крак след това, а това ще е доста болезнено. Котките може да си пуснат ноктите, за да достигнат някоя играчка, или само за да ви придърпат ръката, така че да ги галите. В такива случаи използвайте израза: "Меки лапи!", за да се научат, че не трябва да си показват ноктите, когато искат да достигнат нещо. Ако си показват ноктите им хващам лапичката между палеца и показалеца си и казвам "Меки лапи!". В повечето случаи е възможно да отучите котките да спрат да дерат и да хапят. Много по-лесно е, ако бъдат оставени при майките си достатъчно дълго време. Дори по-големите котки могат да бъдат научени кое е приемливо държание и кое не, но ще отнеме време и търпение. Независимо дали се опитвате да обучите котенце или малтретирана преди това по-голяма котка, никога не използвайте насилие, защото това може само да провокира резултат, който е точно обратното на това, което се опитвате да постигнете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар