сряда, 30 декември 2009 г.

Лондон – голям, богат и известен

В град като Лондон, едно от най-важните неща, което трябва да носите със себе си, е карта на града. А ако се нуждаете от помощ, може да се обърнете към служителите, които носят бадж с логото "Visit London" и син знак с буква "i".

Те ще ви насочат и ще отговорят на всичките ви въпроси. Може да ги намерите на летище Хийтроу, в транспортните центрове или просто по улиците.
Тази година в от 4 до 8 август в Лондон се проведе бирен фестивал. Посетителите на фестивала пиха истинска английска бира, сайдер, крушеница, медовина, различни вина и много видове бири от други страни. На този фестивал може да играете традиционни кръчмарски игри, да се учите на професионална дегустация от бирените експерти, по цял ден да хапвате вкусна храна и да слушате музика на живо.

Безплатни музеи в Лондон
British Museum ви разхожда из културната история на целия свят. Може да видите произведения от Африка, САЩ, Азия, Европа и Тихоокеанските земи. В секцията на Древен Египет ви очакват близки срещи със съвсем истински мумии.

Science Museum
В този музей може да си направите чудесна гимнастика на мозъка и да се позабавлявате с провокативни игрички. В изложбата „Космос и култура“ ще видите карта на Луната, стари телескопи, един от които е спомогнал за откриването на планетата Уран, и други интересни неща.

ЛондонТук дори има IMAX 3D кино. Екранът му е по-висок от четири двуетажни автобуса, наредени един върху друг. При тези размери и високото качество няма как да не се почувствате на мястото на събитието. Може да пътувате из космоса, да изследвате океана или да участвате в сафари, напълно потопени в атмосферата, при това удобно настанени на мястото си.

Victoria and Albert Museum (V&A)
Това е уникален музей. Той събира повече от 2000 предмета от четирите страни на земното кълбо и разказва над 3000 годишна история на декоративните изкуства. Разглеждайки богатствата на музея, ще се изненадвате с всяка крачка. Там ще видите мебели, картини, скулптури от метал, стъкло и текстил, и много други интересни експонати.

Natural History Museum
Посещението на този музей ще ви отговори на много въпроси. Тук без проблем може да наваксате забравен или изпуснат урок по природознание, като се информирате за ядрото на Земята, динозаврите или някои все още съществуващи животни. Има дори отделение, в което се симулира земетресение. В централната зала на музея има огромен и толкова реалистично изглеждащ Диплодок, че чак плаши.

Местата, които всеки би искал да види

London Eye – въртящото се Око на Лондон, високо 135 метра. Това е най-голямото колело от този тип в Европа и най-посещаваната атракция в Лондон. Издигнато е през 1999 година. Разположено в сърцето на Лондон, гигантското колело е достъпно за всички, които искат да разгледат от високо всичко на разстояние от 25 мили. Има 32 големи, яйцевидни, прозрачни капсули, които побират не повече от 25 човека. Всеки може да се разхожда свободно в капсулата или да седне на пейката в центъра й. Колелото се върти бавно, така че едва ли има вероятност да ви прилошее. Освен това имате време да помахате на хората от съседната капсула и дори да се снимате с тях. Едно кръгче с London Eye е вълнуващо и неповторимо изживяване, което няма да забравите.
Tower Bridge
Този подвижен мост, разположен над река Темза, е на възраст над сто години. Двете му кули са свързани чрез две пешеходни пътеки във високите части. Целият мост е дълъг 244 метра, а кулите са високи 65 метра. В миналото пешеходните пътеки имат лошата слава на свърталище за проститутки и джебчии, затова са затворени през 1910 година. Отворени са отново през 1982 година, като част от изложбата на Tower Bridge. Изложбата показва снимки на интересни места от Лондон.
The Houses of Parliament и Big Ben
Точно в този парламент се състои предлагането, дебатирането и гласуването на законите, свързани с живота в Англия. Сградата е в готически стил и е издигната през 1840 година, след като предишната сграда изгаря в пожар. Парламентарната традиция е обляна в тържественост, блясък и величие. Кралицата пристига в Уестминстър с кралската си каляска, за да открие всяко ново заседание на парламента (обикновено през втората седмица на ноември).

ЛондонКамбаната Big Ben е част от сградата на парламента. Звънът й се чува на всеки четвърт час. Наричат я още кулата на Св. Стефан. Висока е 93 метра и е най-високата камбана с часовников механизъм. Циферблатът е с диаметър 7 метра, а самият часовник е на 55 метра над земята. На всеки от четирите циферблата са изписани думите: "Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam", което означава: "Боже, пази нашата кралица Виктория I!".

Buckingham Palace
Бъкингамският дворец е постоянната монархическа резиденция на Лондон. През август и септември 19 от стаите в двореца са отворени за посетители. Те са обзаведени с някои от най-красивите френски и английски мебели. Може да видите изложби на Рубенс, Рембранд, Каналето. Не пропускайте да посетите дворцовата бална зала с маса във формата на подкова, богато украсена за кралски пир. Смяната на караула се извършва в 11:30 ч. в предната част на двора, всеки ден през лятото и през ден в зимно време. Продължава 45 минути.
Trafalgar Square
Площад Трафалгар се намира в центъра на Лондон и е един от най-известните площади в света. Той възпоменава победата от битката при Трафалгар, състояла се през 1805 г. Точно в средата на площада се издига статуя на генерал Нелсън, който загива във въпросната битка. Статуята "се охранява" от четири лъва, които лежат в основата й. В наши дни на площада се организират митинги и културни мероприятия, като изложби, концерти и т.н.

Hyde Park
В Хайд парк има едно място, наречено Speakers` Corner – "Ъгълът на говорещите". Tам е разрешено публичното говорене и се събират хора, които искат да кажат нещо важно на минувачите. Говорещите най-често държат табели с надписи от рода на: "Не вярвайте на никого, включително и на мен" или "Слушайте ме и вярвайте само на мен, аз съм пратеник на Бога", или просто табела с логото на някоя партия, организация и т.н. Те говорят, докато полицаите не решат, че е време да млъкнат. Полицаите са толерантни, но ако чуят оплаквания или ругатни, се намесват.

Не е възможно да видите всички красиви и интересни места в Лондон за няколко дни или за седмица дори. Ако имате повече време, отделете си ден за разходка или пикник из някои от най-известните градини и паркове в Лондон – Kew Gardens, Hyde Park и Regent`s Park, в който се намират Regent`s College и Лондонската зоологическа градина.
Ако искате да посетите прословутия музей на Мадам Тюсо, въоръжете се с храна и търпение, защото опашките са дълги. А когато намерите време и желание за пазар, вашето място е Oxford Street. С повече от 300 магазина, Оксфорд Стрийт е най-оживената търговска улица в Европа.

Посетете Лондон, усетете английската атмосфера и си направете приятна разходка с корабче по Темза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар