вторник, 29 декември 2009 г.

Учените признаха, че кафето е по-скоро полезно


Освен че ободрява, напитката понижава риска от някои видове рак

Умерената употреба на кафе понижава риска от развитие на някои агресивни форми на рак на простатата, установиха учени от медицинския институт към Харвардския университет. Между 1986 и 2006 г. били изследвани 50 000 американци. При анализирането на резултатите станало ясно, че тези, които пият по шест и повече чаши от напитката, рискът от рак на простатата намалява с около 60% в сравнение с тези, които не я употребяват. При по-умерените кафеджии (от 1 до 3 чаши) опасността от болестта пада до 20%. Специалистите така и не могли да си обяснят чудодейния ефект на кафето и кое вещество в него именно подпомага съпротивителните сили на организма. Кофеинът бил изключен като причина, защото голяма част от изследваните пиели безкофеинов вариант.

Според шефа на медицинския екип Катрин Уилсън съществува пряка връзка между пиенето на кафе и нивото на инсулина в кръвта. Ободряващият еликсир повишавал резистентността на клетките към хормона, един от основните виновници за развитие на рак на простатата. Този извод и резултатите от много други изследвания все повече насочват учените към обобщението, че кафето е по-скоро полезно, отколкото вредно. Така например е известно, че то утолява жаждата толкова добре, колкото и обикновената чешмяна вода. Напитката също така има доказан ефект за профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, помага при възстановяване от физически натоварвания, предпазва от диабет и алцхаймер. Най-важното качество на кафето обаче си остава свойството му да ободрява и да повишава настроението, затова и стартът на деня изглежда немислим без чаша ароматен еликсир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар