По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз, ошав, чесън, орехи, мед, обреден хляб. Вечерята започва с прекадяване на цялата къща и стопанските постройки-да се прогонят злите сили. След прекадяването на трапезата, произнасянето на благословиите и благопожеланията се пристъпва към обредното ломене на боговицата. Когато се разчупи погачата, първото парче се нарича на умрелите(Богородица или на Бога) и се оставя на иконата, следващите се раздават по съответния ред на всеки член от семейството, едно парче се оставя за домашните животни. Лъжичка от житото се хвърля в огъня с наричания за здраве и берекет. Обичаят повелява да не се става по време на ядането. Всички стават заедно, за да се роди житото. Трапезата не се прибира, заради вярването, че мъртвите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на мъртвите. Ястията са нечетен брой най-често 7, 9 или 11 .Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар