вторник, 29 декември 2009 г.

Български милионер полита в Космоса

Шефкет Чападжиев

Емигрантът Шефкет Чападжиев плати 200 000 долара за разходката

Най-успелият български бизнесмен в САЩ Шефкет Чападжиев лично инспектира първия в света туристически космически кораб, с който ще полети сред звездите през 2012 г. В пустинята Мохаве, щата Ню Мексико, Чапа разгледа Spaceship Two, на борда на който ще прекара два часа и половина, от които 5 минути в пълна безтегловност. Заедно с милионера, който е родом от Мадан, към Космоса ще поемат още 300 ентусиасти, платили по 200 000 долара за удоволствието.

Сред записалите се за нестандартната екскурзия е и парализираният Стивън Хокинг, един от най-бележитите съвременни физици. Преди време в интервю за „Новинар” емигрантът призна, че е привърженик на силните усещания, обиколил е със самолет „Конкорд” цялото земно кълбо и излизането извън орбита е поредната тръпка в живота му. „Докато обядваш, и се връщаш”, сподели Чападжиев. Пред емигрантския сайт www. еurochicago.com той е потвърдил, че не се страхува и се надява да бъде в добро здраве, за да мине успешно тренировъчните тестове за полета.

След приключването на официалната среща на космическите пътници Чапа заминава за Ню Йорк за представянето на биографичния филм „Роднини”. Лентата с автори Нери Терзиева и Иглика Трифонова е посветена на нашенеца и ще бъде включена в официалната селекция на нюйоркския фестивал на българското кино. „Чакаме Чападжиев и семейството му с голямо нетърпение, към филма има голям интерес” потвърди за „Новинар” и директорът на фестивала Жана Караиванова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар