вторник, 29 декември 2009 г.

Магията на Кападокия


Кападокия е местност в Анадола. Името й идва от Кападуха, което означава страна на красивите коне. Преди около 60 млн. години се вдигат торосите под натиска на съседния континент. Възникват вулкани. При избухването им земята се покрива с магма. След това под влиянието на климатичните условия се оформят тези причудливи скални гъби.

Кападокия може да се разглежда от природна, историческа и религиозна гледна точка. Природата не може да се опише, тя е просто нещо невиждано, пред което ти спира дъхът. Историята – преминава през много владения, много държави и цивилазации се борят за тази земя, а и от религиозна гледна точка, заради факта, че тук се укриват преследваните християни. По тези земи живеят св. Павел, св. Георги, св. Василий и други.

В предаването „Професия турист” ще видите скални манастири. Използвали са т.нар. туфи, за да изкопаят вътрешността и да си направят църкви, запазени и до днес. Казват, че в околността е имало 360 църкви – за всеки ден по една, а сега са запазени само 8.

Кападокия е много известна и с грънчарството си. Някога е имало над 300 ателиета, а сега са само 70. Традицията за изработката на глинените съдове се спазва от 4000 години. Тайната на тези съдове разкриват пред екипа на предаването, като им изработват нещо много интересно – шише за сълзи.

Другият известен занаят в Кападокия е производството на бижута с камъни, тъй като там се добива висококачествен оникс. Водещата Адриана, като представителка на нежния пол, се хвърли да пробва пръстени с камъни и колиета във фабрика за бижута. Едно от изделията е харемният пръстен, който султанът е давал на любимката си и съдържа по един ред от брилянти, сапфири, рубини и изумруди.

В тази местност се добива и един интересен камък, от който се изработват лули. Когато се потопи във вода става мек като сапун и лесно се обработва. Той абсорбира никотина и при честа утотреба от бял става кафяв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар